Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ηλεκτροσόκ στο κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών.




Μία παρέα επιστημόνων από την Κρήτη, είχε μια καταπληκτική ιδέα, που κατέληξε σε μία αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών. Η ιδέα αυτή, γεννήθηκε το 2011 από την ομάδα εργασίας που αποτελείται από τη Γιώτα Ψειροφωνιά, εξωτερική συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, τον Κώστα Νιαμούρη, Τεχνολόγο Γεωπόνο-Ιδιωτικό υπάλληλο και τον Χάρη Τζανόπουλο, ελεύθερο επαγγελματία. Η αρχική σκέψη προέκυψε από το γεγονός ότι το έντομο βρίσκεται περιορισμένο σε εσωτερικες κοιλότητες του φοίνικα με αρκετή υγρασία, η οποία καθίσταται ηλεκτρικά αγώγιμη. Έτσι προέκυψε η ιδέα της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος. Η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος για την θανάτωση επιβλαβών εντόμων αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία αφού δεν έχει χρησιμοποιειηθεί από άλλη ερευνητική ομάδα έως σήμερα. 

Όπως λέει η κα Ψειροφωνιά, η πρώτη δοκιμή έγινε στην Ιεράπετρα, σε κανάριο φοίνικα προσβεβλημένο από το κόκκινο σκαθάρι. Ο φοίνικας κλαδεύτηκε και προστέθηκαν ηλεκτρολύτες στο εσωτερικό του για να διευκολυνθεί η διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν τα ηλεκτρόδια στο σημείο που εντοπιζόταν η προσβολή και εφαρμόστηκε ηλεκτρικό ρεύμα περίπου για μισή ώρα. 

Αρχικά η προσπάθεια εγκαταλείφτηκε δεδομένου του  ότι ο φοίνικας βρισκόταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο προσβολής. Μετά όμως από 4 μήνες περίπου, διαπιστώθηκε τυχαία ότι ο φοίνικας είχε αναβλαστήσει και έτσι οι προσπάθειες συνεχίστηκαν. 

Ακολούθησαν πολλές δοκιμές σε διάφορους φοίνικες. Η διαδικασία αυτή βελτιώθηκε σε όλους τους τομείς ώστε τελικά, να κατασκευαστεί η "Συσκευή Θανάτωσης Εντόμων που Προσβάλλουν τα Φοινικοειδή με Ηλεκτρικό Ρεύμα". Για τη βελτίωση του τρόπου εφαρμογής της μεθόδου η ομάδα συνεργάστηκε με τον ερευνητή του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Δρα Δημήτρη Κοντοδήμα.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του μηχανισμού θανάτωσης, πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα από τον κ. Αντώνη Ασπραδάκη, συνταξιούχο ηλεκτρολόγο και τον κ. Νίκο Ασπραδάκη οι όποιοι φρόντισαν και για την εκπαίδευση της ομάδας. 

πηγή: www.haniotika-nea.gr και www.ethnos.gr

3 σχόλια:

  1. ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗ ΤΩΝ ΣΚΑΘΑΡΙΩΝ...!!! ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΑ ΣΚΑΘΑΡΙΑ ΑΚΟΥΝΕ ΗΛΙΑ ΦΩΛΙΑ Κ ΦΕΥΓΟΥΝ ΠΕΤΩΝΤΑΣ!!!!!!!!! Κ ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ Κ ΓΝΩΣΤΗ Κ ΕΧΕΙ ΣΩΣΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.
    ΟΣΟΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ Σ'ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΓΕΩΠΟΝΟ!!! ΦΩΛΙΑΣ ΗΛΙΑΣ www.iliasfolias.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή