Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

"Ούτε ψύλλος στον κόρφο σου."

Με αφορμή αναφορές  πολιτών από διάφορα σημεία της ηπειρωτικής αλλά και νησιωτικής Ελλάδας σχετικά με την παρουσία ψύλλων, κρίνουμε αναγκαία την παροχή πληροφοριών για την καταπολέμηση του και τη βιολογία του παρασίτου, ώστε να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα η αντιμετώπιση του εποχιακού αυτού προβλήματος. 

Οι ψύλλοι είναι φορείς παθογόνων οργανισμών από άτομο σε άτομο ή από ζώα στον άνθρωπο όπως πρωτόζωα, βακτήρια, ρικέτσιες και ιούς μεταξύ θηλαστικών ζώων, αλλά μόνο βακτήρια και ρικέτσιες στον άνθρωπο. Οι σημαντικότερες λοιμώξεις, που μεταδίδονται με τους ψύλλους στον άνθρωπο είναι η πανώλη και ο ενδημικός τύφος. Η πλέον σημαντική ασθένεια που μεταδίδουν οι ψύλλοι είναι αυτή της βουβωνικής πανώλης που κατά τον μεσαίωνα αφάνισε το 1/3 με 1/4 του τότε γνωστού πληθυσμού της γης. Η ασθένεια μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω ψύλλων που παρασιτούν στο ευρύτατα διαδεδομένο οικόσιτο ποντικό Rattus rattus.

Α. Βιολογικός κύκλος του εντόμου.

Οι ψύλλοι είναι μικρά σκούρου καφέ άπτερα έντομα της οικογένειας των Διπτέρων, δεν πετούν αλλά πηδούν από ζώο σε ζώο.
Ο βιολογικός κύκλος του ψύλλου περιλαμβάνει τα εξής στάδια: αβγό, προνύμφη, νύμφη και ενήλικο έντομο. Κατά μέσο όρο το χρονικό διάστημα που χρειάζεται το έντομο για να ολοκληρώσει το βιολογικό του κύκλο είναι 3 εβδομάδες.Η εκκόλαψη των αβγών εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος (20-30 βαθμοί Κελσίου). Μετά το πρώτο του γεύμα (αίμα), αρχίζει η παραγωγή αβγών και ακολουθείται ο βιολογικός κύκλος του εντόμου όπως περιγράψαμε πιο πάνω. Ένας ψύλλος γεννά περίπου 20 αβγά την ημέρα για πάνω από 100 ημέρες, εναποθέτωντας τα αβγά του πάνω στο σώμα του ξενιστή (σκύλος/γάτα). Όμως τα αβγά δεν κολλάνε πάνω στο σώμα του ζώου, αλλά πέφτουν στο περιβάλλον του (έδαφος, κοπριά, χόρτα, χαλιά, ρωγμές στο πάτωμα κλπ.) και εκεί ολοκληρώνουν τον βιολογικό τους κύκλο. 
 Ένας ενήλικος ψύλλος μπορεί να επιζήσει μέχρι και ένα χρόνο χωρίς τροφή.

Σε ένα δεδομένο χώρο ο πληθυσμός των ψύλλων αποτελείται από αυγά (50%), προνύμφες (35%), νύμφες (10%) και μόνον κατά 5% από ενήλικους ψύλλους. Έτσι, για να είναι αποτελεσματικό ένα πρόγραμμα προληπτικής αντιμετώπισης των ψύλλων, είναι σημαντικό να μπορούμε θανατώνουμε τους ενήλικους ψύλλους και να διακόπτουμε την παραγωγή αυγών.

Β. Καταπολέμηση.
Από τα πιο πάνω γίνεται κατανοητό ότι για να διακοπεί ο βιολογικός κύκλος του εντόμου μπορούμε να επέμβουμε κυρίως σε δύο στάδια του: στο στάδιο της προνύμφης με ειδικά εντομοκτόνα που καταστρέφουν την προνύμφη, και στο στάδιο του εντόμου, με αντιπαρασιτικά που χρησιμοποιούνται στα ζώα, και σκοτώνουν τους ενήλικες ψύλλους είτε  (σήμερα υπάρχουν νέα αντιπαρασιτικά φάρμακα για τα ζώα, που στειρώνουν τους ψύλλους μόλις εγκατασταθούν στα ζώα και αποτρέπουν την γέννηση των αβγών) και αντιπαρασιτικά πάλι για τους ενήλικες ψύλλους με τα οποία ραντίζουμε το περιβάλλον. Θα πρέπει ο ραντισμός αυτός να επαναλαμβάνεται κάθε 5-7 ημέρες για μερικές φορές ώστε να αποτρέψουμε τους ψύλλους που εκκολάπτονται να γεννήσουν αβγά και να επαναληφθεί ο βιολογικός κύκλος του εντόμου. Ψεκάζουμε κυρίως τα αντικείμενα γύρω από το περιβάλλον του ζώου, τα χόρτα την κοπριά, την οποία απομακρύνουμε από το περιβάλλον του ζώου κλπ.


Για την καταπολέμηση των ψύλλων θα πρέπει να λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

1) Δεν πρέπει να συσσωρεύονται αντικείμενα όπως υφάσματα, ξυλεία, παλιά έπιπλα, χαρτιά και άλλα υλικά στις οικίες.

2) Πολύ καλή καθαριότητα στο σπίτι και τους αύλειους χώρους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην καθαριότητα κάτω από έπιπλα, όπως καρέκλες, κρεβάτια, συσκευές κ.λ.π και γενικότερα σε χώρους σκοτεινούς ή χώρους που συγκεντρώνεται σκόνη. Ψεκάστε όλες τις γωνίες και τις σχισμές στα πατώματα των δωματίων. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε για το σφουγγάρισμα καυτό νερό, το ίδιο και για το πλύσιμο ρούχων, καλυμμάτων ή όπου άλλου έχουμε την υπόνοια πως μπορεί να έχουν πάει ψύλλοι. Δεν ξεχνούμε ποτέ πως οι ψύλλοι πηδάνε πάρα πολύ ψηλά και πάρα πολύ γρήγορα, επομένως ενδέχεται να έχουν απλωθεί σε μεγαλύτερη ακτίνα από αυτή που νομίζουμε! Βγάζουμε επίσης, το στρώμα μας να αεριστεί στον ήλιο. Το ίδιο κάνουμε και με τα χαλιά. Καθαρίζουμε πολύ καλά με την ηλεκτρική σκούπα και καίμε (ή κλείνουμε αεροστεγώς) την σακούλα όταν τελειώσουμε με το καθάρισμα.
Ένας πολύ καλός τρόπος για την αποφυγή συγκέντρωσης αυγών και προνυμφών στα χαλιά είναι το αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό). Ρίχνουμε το αλάτι πάνω στα χαλιά μας, το αφήνουμε για μερικές ώρες, στη συνέχεια καθαρίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Οι φυσικές ιδιότητες του αλατιού ξεραίνουν, τόσο τους ζωντανούς ψύλλους όσο και τα αυγά τους.
3) Φροντίζουμε για την αποψίλωση (κόψιμο χορταριών) όλων των αύλειων χώρων της κατοικίας μας.α αφαιρείτε κάθε ζωντανό πλάσμα από το σπίτι, όσο ψεκάζουμε.

4) Πολύ καλή λύση για τα χαλιά είναι το αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό) ή ο βόρακας (ή βορικό οξύ) . που κι αυτός είναι ένα είδος αλατιού και μπορούμε να τον προμηθευτούμε από τα φαρμακεία. Ρίχνουμε πάνω στα χαλιά μας, το αφήνουμε για 5-6 ημέρες, στη συνέχεια καθαρίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα  και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Οι φυσικές ιδιότητες του αλατιού και του βόρακα ξεραίνουν τόσο τους ζωντανούς ψύλλους όσο και τα αυγά τους. ( Προσοχή διότι ο βόρακας είναι επικίνδυνος αν φαγωθεί.)

5) Αφήστε ένα πιατάκι με λίγη σαπουνάδα δίπλα σε μια λάμπα αναμμένη.

6) Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε βάζοντας 3-4 σταγόνες από teatree αιθέριο έλαιο, ευκαλυπτέλαιο, citronella, αιθέριο έλαιο λεβάντας ή γερανιού σε πιατάκια σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Μάλιστα, αν θέλουμε μπορούμε να φορέσουμε ένα μαντήλι στο λαιμό ή μία μπαντάνα στα μαλλιά, αφού πρώτα την έχουμε εμποτίσει με το μείγμα αυτό. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε ένα φυσικό, βιολογικό και καθόλα υγιεινό απωθητικό για τους ψύλλους.

5. Τις εκπληκτικές ιδιότητες της λεβάντας και το πόσο φυσικό απωθητικό για έντομα είναι το έχουμε ήδη αναφέρει. Ανατρέξτε λοιπόν σε παλαιότερα άρθρα και ακολουθείστε τις οδηγίες.



πηγή κειμένου & φωτογραφίες: http://www.kynagon.gr,  http://www.rentokil.gr/ , http://www.ecodev.gr

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

20η Δράση, Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες

Στην 20η δράση απευθείας διάθεσης αγροτικών προϊόντων από ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ προχωρά ο Δήμος Ελευσίνας στα πλαίσια του Κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες». Οι παραγωγοί οι οποίοι επιλέχθηκαν από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου, έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί αφενός για την ιδιότητά τους ως παραγωγοί και αφετέρου για την ποιότητα των προϊόντων τους. Τα προϊόντα που θα διατεθούν το Σάββατο 10η Μαΐου  είναι τα εξής:





  • ρύζι από την Ανθήλη Λαμίας:  νυχάκι (5 ευρώ τα 5 κιλά),  καρολίνα (5 ευρώ τα 5 κιλά), καστανό (4,5 ευρώ τα 5 κιλά), γλασσέ (5 ευρώ τα 5 κιλά), μπονέτ  κίτρινο (5 ευρώ τα 5 κιλά), νυχάκι μπονέτ άσπρο (4 ευρώ τα 5 κιλά).
  • μέλι πορτοκαλιάς (φετινό) από Μυκήνες Άργους (6 ευρώ το 1 κιλό)
  • μέλι πεύκου (φετινό) Βόρειας Εύβοιας (6 ευρώ το 1 κιλό)
  • μέλι θυμαρίσιο (φετινό) από το Γαλαξίδι Φωκίδας ( 15 ευρώ τα 2 κιλά) 
  • ρεβίθια από το Μελισσοχώρι Καβάλας  (5 ευρώ τα 2,5 κιλά) 
  • μανιτάρια πλευρώτους από την Εύβοια (4,5 ευρώ το 1 κιλό)
  • φέτα σε άλμη από την Καλαμπάκα  (6 ευρώ το 1 κιλό)
  • φέτα σε vacuum από την Καλαμπάκα (6 ευρώ το 1 κιλό)
  • άρτος με προζύμι (παραδοσιακό καρβέλι) με αλεύρι ολικής άλεσης βιολογικό (με ή χωρίς αλάτι) (1,5 ευρώ το καρβέλι) 
  • σύκα ξερά λευκά από τον Ταξιάρχη Ιστιαίας (2 ευρώ το 1/2 κιλό και 4 ευρώ το κιλό)
  • κρασί από τις Ερυθρές Αττικής, Ροδίτης-Σαββατιανό, Ροδίτης-Σαββατιανό- Συράχ (1 ευρώ το λίτρο) Chardonnay, Cabernet- Merlot (1 ευρώ το 1 λίτρο)
  • μαρμελάδες από το Κιάτο Κορινθίας (2,5-3 ευρώ τα 500gr) από παραδοσιακό εργαστήριο και,
  • γλυκά του κουταλιού από το Κιάτο Κορινθίας (3-3,5 ευρώ τα 500gr) από παραδοσιακό εργαστήριο,
         
Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με το Δήμο Ελευσίνας και συγκεκριμένα με το τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης στα τηλέφωνα: 210-5537242. 
Η διάθεση των προϊόντων θα πραγματοποιηθεί το
 Σάββατο 10η Μαΐου 2014 
και πάλι στο πάρκινκ απέναντι από το κτίριο της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία Δυτικής Αττικής) επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, με τη μέθοδο της εποχούμενης εισόδου-εξόδου (drive in) από τις 8-12 π.μ.